Paard geschoren: Dekenstress!

Item 1 of 1

“Welk deken leg jij vandaag op?” Het is bij ons ongeveer de meest gestelde vraag van het jaar. Vanaf Oktober tot April zijn we altijd zoekende. Er zijn mensen die geloven dat 1 deken voldoende is, maar heb jij er wel eens op gelet hoe vaak jij je jas en trui aan en uit doet? Vooral in de periode voor en na de vorst is het lastig. En helemaal als je paard geschoren wordt.  

Dus, wanneer dan wel? Het hangt een beetje van de leefomstandigheden van jouw paard af en wat je met hem doet. Maar laten we even uitgaan van een sportpaard die op pension staat en iedere dag een paar uur buiten komt.  

Meestal begint het zo in Oktober wat slechter weer te worden in Nederland. Het regent meer, overdag een graad of 15 en het kan flink waaien- waardoor ook de stal wat afkoelt. Dit is het moment om een 0 grams regendeken op je paard te leggen. Houdt dit echter wel in de gaten, paarden hebben het meestal nog niet koud bij deze temperaturen, dus als het niet regent, haal je deken er dan ook weer lekker af. Te warm op stal is zeker niet fijn. Zorg dat de regendeken uiteraard waterdicht is, goed aansluit bij de hals, waardoor water niet alsnog onder de deken naar binnen kan lopen, en dat de regendeken ademend is. Dit om te voorkomen dat je paard het te snel te warm krijgt.

We zappen even een week of 6 verder, eind oktober, begin november wordt het vaak nog een stuk frisser, dit is de tijd dat je paard een dikke wintervacht begint aan te maken die de meeste wedstrijdruiters liever niet hebben, het is niet handig om na t rijden te lang te moeten wachten voor hij droog is, en half nat op stal loopt je paard het risico verkouden te worden. Dus scheer je hem.  

Ontdaan van zijn natuurlijke wintervacht is het belangrijk je paard warm te houden. Zorg er voor dat hij vanaf dat moment altijd een deken om heeft. Luister goed naar je gevoel, maar besef je dat een paard geen koukleum is. Té veel en te dikke dekens vinden ze niet prettig en als ze gaan zweten op stal kunnen ze alsnog snel kou vatten.  

Als de winter echt doorzet is het tijd voor een lekkere dikke winterjas. Vanaf het moment dat het kwik 's nachts onder 0 duikt doe je je paard er een plezier aan om hem een 300gram outdoordeken op te leggen. Het voordeel aan een outdoordeken ten opzichte van een staldeken is dat je paard hier ook gewoon mee naar buiten kan. Outdoordekens zijn vaak van dikke stof gemaakt, waardoor deze minder snel zullen scheuren, zijn waterdicht, en hoeven niet gewisseld te worden. Het kan geen kwaad een paard met een outdoordeken op stal te zetten, echter kan het wel veel kwaad om een paard met een niet waterdicht staldeken in de regen te laten lopen. Als de deken zich volzuigt met water zal je paard alsnog nat, en vooral koud worden. Kies daarom zo gunstig mogelijk voor een kwalitatief goed outdoordeken. 

Helaas biedt nu na een paar weken ook vaak het volgende probleem zich aan. Lelijke kale plekken op de schouders van je paard. Deze plekken worden veroorzaakt door de beweging van jouw paard onder zijn winterdeken die vaak over de gehele borst druk geeft. Wanneer jouw paard in de wintermaanden wat minder in de paddock kan en waarschijnlijk meer aan de hand of in een stapmolen wordt gestapt zullen deze plekken alleen maar groter worden. Hier heeft Equi-M dé oplossing voor. Door een multifunctionele onderlaag kan jij of jouw verzorger jouw deken heel snel omtoveren naar een stapmolendeken. De borst komt volledig vrij en schuren wordt onmogelijk. Daarnaast zorgt de smalle borstband ervoor dat de bewegende delen van de schouder geen druk krijgen van de deken wanneer deze dicht is hierdoor is jouw paard ten alle tijden beschermt tegen schuurplekken. 

Na de winter hebben we natuurlijk het zelfde verhaal, maar dan andersom. Trek niet zomaar alle dekens eraf, maar houdt rekening met het weer. Wissel liever nog een paar keer tussen een 0 en een 150 gram deken dan dat je paard in de paar weken dat wij op de lente wachten het te warm of te koud heeft.

Shopping cart

No items in shopping cart.
© 2017 - 2021 Equi-M | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore